сряда, 13 август 2014 г.

Разни важни неща за зимни преходи - част 1-ва

Кой пише статия за зимни преходи на +38 градуса? Ми аз, как кой.Покрай планирането на януарското самостоятелно-безхижно-храновлачно преминаване на Ком-Емине и феврурското посещение на Сарек реших да спретна това "нещо" което хич не бива да се разглежда като мнение на последна инстанция,ръководство или инструкция. Споделям неща които съм натрупал като опит, тъй като винаги зимата ми е била любим сезон за дълги преходи и бивакуване. Когато излизате на дълги зимни преходи е лична отговорност да знаете,имате и да сте натрупали достатъчно знания,опит и екипировка за да сте в относителна безопасност.
През годините, по време на зимните ми щуротии съм страдал тежко и от студа и от умора и от глад и от какво ли още не и това ми дава опора на която сега мога да стъпя и да не изживявам отново всички тези неща. Докато не ми се случи нещо ново. Нова ситуация, нов непознат терен или нещо друго.


Условно подготовката и дейностите по време на зимен преход ги разделям горе-долу така
  • Планиране на маршрута
  • Лична екипировка
  • Храна
  • Вода
  • Бивакуване
  • Опазване
  • Придвижване
  • Лавини
  • Снегоходки
  • Опасности
Една важна уговорка - понеже не съм привърженик на ултра-хай-тек-мега-скъпа-яка екипировка, във този епохален труд, ще отбележа само материи, екипировка и практически приложения с които аз самия съм се сблъсквал. Това значи, че информацията не е изчерпателна, географски се отнася само за територията на нашите планини и нашите условия и е обвързна само и единствено с моя опит и се базира на това което се е случило на мен. Не мога да давам мнение или съвети за неща с които не съм се сблъсквал.

Планиране на маршрута

Тука трябва да се напънете и да проучите възможно най-детайлно мястото или местата през които ви предстои да минете. Питайте познати, приятели, гугъл и пишете във форуми. Изгледайте няколко филмчета за въпросните места за да придобиете представа и да си изградите някакви що-годе реални очаквания за терена, подходите и динамиката на климата там. В края на краищата "визуалното" облъчване е много важно. Просто подсъзнателно гледайки вероятно ще възприемете някои особености на терена които в момента да не можете да асимилирате и използвате. Но на мястото те ще изскочат в главата ви. Поне при мен най-често така се случва. Всички тези неща, ще ви помогнат за по-правилното предвиждане на дневните преходи,общата продължителност и разстоянията за покриване по време на прехода.
  • Цел на прехода
  • Трасе
  • Количество сняг - дълбок или плитък
  • Качества на снега - пудра,улегнал,обледен или нещо средно
  • Пътека - прокарана ли е вече или ще правите пъртина
  • Начин за придвижване - ски, ходене, снегоходки или друго
  • Промени във надморската височина - изкачванията могат да ви забавят много
  • Общото ви ниво на физическа подготовка
Ето това са нещата с които аз се съобразявам на първо място. Някои от тях са константа /като промените във височината/ други са динамични, но с голяма или малка вероятност. Преценете добре. Аз често се подлъгвам по това което ми се иска - много пресен сняг, без пъртина и аз джапам ли джапам със снегоходките. Романтика. Абе Аляска. И попадам на заледен сняг и се пързалям ли пързалям и така.
Вземете под внимание, че всичко става двойно по-бавно през зимата /разпъване на бивака,събирането му,готвене,сране и т.н./. Направете си някакъв примерен контролен времево-дистанционен график. Помислете за възможни аварийни прекратявания на прехода и подходящи места за това.

Лична екипировка

Същността на това да не мръзнете през зимата е да сте облечени подходящо за различните дейности които ще извършвате и за условията в които ще пребивавате.

Загуба на топлина

Тялото всъщност е нещо като акумулираща печка и "произвежда" топлина заради химическите реакции които протичат в него по време на активност. Тази топлина се губи чрез изпарение, излъчване,топло-обмен при контакт по-студени обекти и дажи и при дишане. Високата физическа активност предполага генериране на повече топлина от ниската. Това да останете топли е въпрос на това да се изолирате от гореспоменатите начини за загуба на телесна топлина.

Изолиране

Топлинното изолиране чрез дрехи е пропорционално на дебелината на изолиращия въздушен слой, които те създават. С една малка уговорка обаче - този въздушен слой трябва да е изграден от малки "камери", което е предпоставка между тях да не протичат естествени топло-обменни процеси. Сиреч ако сте облечени в костюма на Мишлен, това не значи, че ще ви е топло.
Някъде четох /може и да греша/ че максималната големина на "камера" над която започват да протичат тези процеси е 2 милиметра в диаметър. Важно е да разберете че не дрехите топлят вас, а вие тях. Всъщност тялото ви затопля въздушните "камери" близо до кожата и така създава изолационен слой между вас и обкръжаващия ви студен въздух. Логично значи по-плътните материали по-лесно отдават топлина. Значи е важно да сме пухкави като снежинки.

Слоеве - layering дето му казват умните

Идеята е да се набави този въздушен изолационен слой, дето по-горе се опитах да обясня както аз го разбирам. И това се постига с няколко слоя дрехи, като обикновено се използват различни материи с цел комбиниране на различни качества. Със това "наслагване" се постига по-добър контрол на телесната температура. Тука не трябва да забравяте отново че тялото акумулира топлина а дрехите просто я задържат и забавят загубата и. Ако сте прекалено навлечени ще започнете да прегрявате и да се потите което ще доведе до преохлаждане. Идеята е да можете да сваляте или слагате слоеве дрехи в зависимост от новото на физическата ви активност за да поддържате стабилна телесна температура.

- ако ходите със снегоходки /което си е натоварване/ по стръмно нанагорнище.Носите да речем с 20 килограмова раница. Температурата е -5 градуса. Облечени сте със вълнен панталон и тънък полар. В момента в който спрете отделянето на топлина от тялото ви се забавя. Ако спрете за повече от няколко минути то напълно спира и започвате да замръзвате. Така че трябва да имате друг слой дрехи под ръка за да се облечете.

- пантите по равно. Температурата е -10. Облечени сте с поларено термо бельо от две части, пухен елек и ветровка. Стигате в подножието на хълм и трябва да бутате здраво за да се изкачите. Започвате да се потите понеже отделянето на топлина от тялото ви нараства от физическото усилие. За да предотвратите прегряване можете да си свалите елека.

Сигурно се чудите защо да не се навлечете и да си се потите на спокойствие? Загубата на топлина от влажна повърхност е около 25 пъти по-голяма отколкото от суха такава. Ако се потите и се намокрите, ще губите топлина много по-бързо заради изпарението на потта. Също така губите огромно количество вода при потенето през зимата, защото тогава въздуха е по-сух. Голямата загуба на течности води до обезводняване /как звучи само/ което увеличава риска от хипотермия. Така че слоевете дрехи ви позволяват ефективно да контролирате телесната си температура в различните нива на физическа активност и да не позволявате потене.
Поради гореизложените-горенаписани-гореизборени фактори, зимните трекове са постоянен процес на добавяне или отнемане на слоеве за да поддържате температурен комфорт. Конвекцията /скоростта на движение на флуида се определя от обдухвател или нагнетител и пренесеното количество зависи от вида, скоростта на движение и температурата на флуида - в случая флуида е въздуха а обдухвателя е вятъра/ е процеса при който губите може би най-много телесна топлина. За да се изолирате ефективно, трябва да имате последен слой които е ветроупорен.

- на ветровито било сте. Облечен с вълнен пуловер, вятъра прониква през него заради кухините в плетката и отнася слоя топъл въздух до кожата ви.

Има и още едно много важно нещо. Когато се движите често се получава и един шантав ефект, при който "изпомпвате" топлия въздух през отворите в дрехите си и на негово място се засмуква студен. За това е важно дрехите ви да имат ефективен начин за "запечатване". Ципове, велкро лепенки, копчета и т.н. Принципно отворите в дрехите ви позволяват да се вентилирате ако започнете да прегрявате и можете да ги затворите ако почувствате охлаждане без да се налага да сваляте или обличате допълнителен слой. Имайте го предвид при избор на дрехи за зимни походи. При прекалено широки дрехи този ефект на "изпомпване" на топлина се усеща доста силно. Дрехите ви трябва да са по мярка а не по-големи или стегнати. Прекалено стегнатите дрехи притискат кръвоносните съдове и освен това намаляват дебелината на въздушния слой между тях и тялото ви. Освен това пречат на движенията.

Сигурно ви в правило и впечатление как често, ръцете ви измръзват повече когато си сложите тънки ръкавици с пет пръста. Това се получава заради нарастването на общата повърхност от която можете да губите топлина. За това е препоръчително при ниски температури да намалите тази площ със използването на ръкавици с два пръсто, които логично имат по-малка повърхност и съответно по малка загуба на топлина, при равна дебелина на изолационния слой.

В продължението ще пиша за материите за дрехи. Вълната /за ужасТ на хай-тек туристите/ и други по-модерни материи